Så fungerar OA

Så fungerar OA

OA – Anonyma Överätare erbjuder ett program för tillfrisknande från tvångsmässigt ätande, med hjälp av OA:s tolv steg och tolv traditioner.

Vilka är välkomna i Anonyma Överätare?

Alla som äter tvångsmässigt är välkomna, det vill säga överätare, underätare, hetsätare, anorektiker, bulimiker med flera.

Möten över hela världen och andra verktyg ger oss en gemenskap som bygger på erfarenhet, styrka och hopp, där medlemmar respekterar varandras anonymitet. OA har inga inträden eller avgifter, vi är självförsörjande genom medlemmars frivilliga bidrag.

Anonyma Överätare handlar inte om att gå upp, ned eller bibehålla sin vikt, ej heller om fetma eller dieter. OA koncentrerar sig på fysiskt, känslomässigt och andligt välmående. OA är inte en religiös organisation och främjar ingen speciell diet. Om du vill sluta äta tvångsmässigt – välkommen till Anonyma Överätare.

Är du osäker?

1. Brukar du äta fast du inte är hungrig?
2. Brukar du ägna dig åt matorgier?
3. Brukar du känna skuld och ha dåligt samvete efter att ha överätit?
4. Ägnar du alltför mycket tid och tankar åt mat?
5. Brukar du förväntansfullt se fram emot den stund då du kan få äta ensam?
6. Brukar du planera dessa hemliga matorgier i förväg?
7. Brukar du äta förnuftigt när andra ser på och ta igen det när du är för dig själv?
8. Påverkar din vikt ditt sätt att leva?
9. Har du försökt att banta, men misslyckats?
10. Blir du arg och irriterad då andra talar om för dig att du bara behöver lite karaktär för att sluta äta tvångsmässigt?
11. Har du fortsatt att hävda att du kan banta på egen hand närhelst du vill, trots bevis på motsatsen?
12. Brukar du ha ett starkt sug efter mat vid någon speciell tid på dygnet, när det inte är matdags?
13. Brukar du äta för att fly från oro eller problem?
14. Har du någonsin varit under behandling för övervikt eller någon matrelaterad sjukdom?
15. Gör ditt ätbeteende dig eller andra olyckliga?

Har du svarat ja på tre eller fler av dessa frågor? I så fall är det sannolikt att du lider av eller är på god väg mot tvångsmässigt ätande. Vi har upptäckt att det sätt som vi kan hejda den här sjukdomen på är att använda Anonyma Överätares tolvstegsprogram för tillfrisknande.

Är OA något för dig?

Endast du kan avgöra det, ingen annan kan fatta beslutet åt dig. Vi som är med i OA har funnit ett sätt att leva som möjliggör ett liv där vi inte behöver vara besatta av mat. Vi är övertygade om att tvångsmässigt ätande är en sjukdom som i likhet med alkoholismen kan hejdas.

Har du frågor eller funderingar så är du alltid välkommen att kontakta oss alternativt vända dig till kontaktpersonen för ett av våra live- eller telefonmöten. Alla våra mötesgrupper är villiga att både svara på frågor och att välkomna dig som ny medlem.